THE CLAFOUTIS IS A FRENCH CLASSIC CAKE
The Julia Child's recipe is the best one in the world !!
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from Mastering the art of French Cooking / Volume One
For 6 or 8 people / 6 à 8 personnes
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3/4 lb stoned black cherries / 450 gr de cerises noires
1/2 pt. milk / 284 ml de lait
2 oz. granulated sugar / 50 gr de sucre
3 eggs / 3 oeufs
1 tbl vanilla extract / 1 cc de vanille liquide
1/8 tsp salt / 1 pincée de sel
2 and 1/2 oz. sifted flour / 55 gr de farine tamisée
An electric liquidizer / un batteur électrique
Preheat oven to 350°F / Préchauffez le four à 180°C
Use fresh, black, sweet cherries in season. Otherwise use drained, tinned, stoned cherries.
Utilisez des fruits frais non abîmés, dans la saison
Place the ingredients alongside in the liquidizer jar in the order in which they are listed.
Placez les ingrédients dans un bol en respectant l'ordre ci-dessus
( excepté les cerises, bien sûr )
Cover and blend at top speed for 1 minute.
Battre à vitesse rapide pendant 1 minute.
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A 3- to 4 lightly buttered, fireproof baking dish
or ovenglass pie plate about 1 1/2 ins. deep
Beurrez légèrement un plat à gratin
An asbestos mat, if necessary
2 oz. granulated sugar / 50 gr de sucre
Pour a 1/4-inch layer of batter in the baking dish or pie plate
Mettez 1/4 de la pâte dans le plat à gratin ou à tarte
Place over a moderate heat for a minute or two until a film of batter has set in the bottom of the dish
Mettez dans le four à température modérée pendant 1 ou 2 minutes jusqu'à l'apparition
d'un film de pâte sur le dessus
Remove from heat
Retirez du four
Spread the cherries over the batter and sprinkle on the sugar
Déposez les cerises sur la pâte et saupoudrez de sucre
Pour on the rest of the batter and smooth the surface with the back of a spoon.
Recourez du reste de pâte et lissez avec le dos de la cuillère.
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Icing sugar in a shaker / sucre glace tamisé
Place in the middle of preheated oven and bake for about an hour. The clafoutis is done when it has puffed and browned, and a needle or knife plunged into its centre comes out clean.
Enfournez le plat dans le four à mi-hauteur pendant 1 heure.( la pointe du couteau doit ressortir sèche )
Sprinkle top of Clafoutis with icing sugar just before bringing it to the table.
( The clafouti need not be served hot, but should still be warn. It will sink down slightly as it cools. )
Saupoudrez le clafoutis de sucre glace avant de le servir ( de préférence froid )
My Julia Child's Clafoutis |
Variantes : You can make it with plum, pear, blackberry, apple...
Served with a "Rosé" wine
BON APPETIT
I will have to try some of your recipes! Are these traditional French recipes what you usually eat, or more for special occasions?
RépondreSupprimerYes, it is. The "Cherry Flan" is the traditional dessert of Provence ( South of France ). It's easy to make one.
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